NLP

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren.

  • Neuro: gaat over je neurosensoren. Je ogen, mond, oren, neus en je huid
  • Linguïstisch: gaat over de linguïstiek, oftewel de taal, die je neurosensoren communiceren met je brein. Denk daarbij aan beelden, smaken, geluiden, geuren en gevoelens.
  • Programmeren: Je brein zou je kunnen vergelijken met een computer. Op die computer worden de gehele dag door allerlei programmaatjes afgedraaid. Dit vertaalt zich als gedrag naar buiten toe.

Deze programmeringen ontstaan onder andere door opvoeding, school, religie, vrienden/vriendinnen, eigen ervaringen enzovoorts. Door de jaren heen komen en gaan zulke gedragingen doordat we steeds opnieuw dingen leren en afleren. Zo was het vroeger als baby een heel goed idee om keihard te krijsen als je honger kreeg en werkt dat wellicht nu niet meer zo voor je. Wellicht zou je er nu voor kiezen om naar de supermarkt te gaan om eten te kopen en voor jezelf te koken.

NLP informatie
TheoNLP

Zo staan ook al je overtuigingen geprogrammeerd in je onbewuste. Ik had vroeger een overtuiging over mezelf dat ik niet goed genoeg was. Wellicht kun je je voorstellen dat dat me niet heel veel geholpen heeft in mijn leven tot dat punt. Ik voelde me bang om doelen te stellen, mocht met beide benen op de grond blijven staan en deed ook mijn best om niet te veel op te vallen in de menigte. Door middel van een paar simpele NLP-technieken heb ik die overtuiging kunnen achterhalen en herschrijven op een manier zodat hij wel ondersteunend voor me werkt! En nu, een paar jaar later, sta ik vol zelfvertrouwen in het leven, ga ik er in alle gevallen vanuit dat ik zal slagen in wat ik doe en heb ik een eigen bedrijf als trainer/coach.

NLP is één van de jongste vormen van de empirische wetenschap. Dat wil zeggen dat NLP niet zozeer uitgaat van datgene wat ‘waar’ is en wel uitgaat van dat wat werkt.