Blog

Niets is waar, ook dit niet

De waarheid is een veelbesproken onderwerp in de maatschappij. Alleen, als we het over de waarheid hebben, waar hebben we het dan precies over? Gaat het dan over wat ik zie, hoor, of beleef? Hoe weet ik dan dat een ander dat precies zo beleeft? En als de meeste mensen hetzelfde denken te zien, is dat dan wat het is? Wat is waarheid precies? En hoe weten we dan dat dat waar is? De van Dale zegt hierover: Waarheid = Het ware “Overeenstemming van woorden met feiten”. Nu weten we in elk geval wat we in de Nederlandse taal hebben afgesproken wat de waarheid betekent. Wat is dan een feit? Daarover zegt van Dale: Een gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid vaststaat. Werkelijkheid. Van Dale: Werkelijkheid = realiteit.

Lees meer

Wetenschap weet niks

Ik ben een groot voorstander van wetenschap. Ik denk dat het handig is om allerlei zaken te gaan beredeneren, analyseren en te ontwikkelen om ervan te leren. Daarnaast worden in de wetenschap ook allerlei handige afspraken voor ons bedacht zodat wij, als gemeenschap, het idee zouden kunnen krijgen dat we elkaar kunnen begrijpen. Zo is er voor ons bedacht dat een meter 100 centimeter heeft en dat een centimeter weer 10 millimeter is. Omdat we dat op die manier zo hebben afgesproken kunnen we bijna wereldwijd met elkaar communiceren over deze gegevens en zullen we elkaar begrijpen.

Dit vertelt overigens niets, en ook echt helemaal niets, over weten. Het enige wat de wetenschap kan aantonen, is dat ze ‘bewijzen’ hoe wij nú denken dat het is. Dat kan over een jaar wel heel anders zijn. Doordat wetenschap generatie op generatie aan elkaar wordt doorgegeven zijn wij gaan geloven dat een meter écht een meter is. En zo zijn er natuurlijk veel meer voorbeelden.

Lees meer

Angst en coaching

Angst

In deze tijd merk ik om me heen dat er veel angst is bij mensen. Angst om ziek te worden, angst om ziekte te verspreiden, angst voor de dood enzovoorts. Iedereen neemt de nodige maatregelen om zichzelf en naasten veilig te houden en toch blijft er angst. Angst zorgt voor stress en dat breekt het immuunsysteem af die we nu, nog meer als anders, zo hard nodig hebben.

Wat in deze tijd ook gebeurt is dat veel mensen het gevoel hebben naar binnen worden gedwongen, zowel letterlijk als figuurlijk. Daarbinnen worden we dan geconfronteerd met onszelf. Hoe vermaak je jezelf als je alleen woont? Vind ik het eigenlijk wel leuk om met mij te zijn? Als je een gezin hebt of samenwoont zit je nu constant bij elkaar ‘op de lip’. Hoe ga je daarmee om? Wat voor gevoelens komen daarbij omhoog?

Lees meer